Plaza Roberto Maestas

Plaza Roberto Maestas06     Plaza Roberto Maestas02     Plaza Roberto Maestas05     Plaza Roberto Maestas04     Plaza Roberto Maestas03     Plaza Roberto Maestas07     Plaza Roberto Maestas08     Plaza Roberto Maestas09


This transit-oriented, mixed-use development is located across the street from the Beacon Hill light rail station and immediately adjacent to the historic Beacon Hill Elementary school house. Part of a larger vision for an integrated campus that expands El Centro de la Raza’s social services, the project provides 112 units of affordable family housing, micro retail space, expansion of a childcare center, a community/cultural center, program and other office space, and a central outdoor plaza that provides flexible civic gathering place for the neighborhood’s diverse cultures. SMR served as the architect of record on this project, in association with Design Architect, 7 Directions Architects/Planners, and Consulting Architect, Third Place Design Cooperative.

For its innovative design, Plaza Roberto Maestas was awarded the 2017 AIA/HUD Secretary’s Award for Creating Community Connection.

Client: El Centro de la Raza
Location: Seattle, Washington
Program: One, two, and three-bedroom apartments co-located with childcare, office, ground floor commercial, community center, and outdoor gathering spaces.
Highlights: Includes extensive integrated art and a public plaza honoring Roberto Maestas, co-founder of El Centro de la Raza; 2017 AIA/HUD Secretary’s Award for Creating Community Connection; 2017 Gold Nugget Award of Merit; 2017 Puget Sound Regional Council’s VISION 2040 Award